> Stil de viata Profesorul meu de istorie, un profesor adevarat
Eroare
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 63
Vineri, 27 Ianuarie 2012 18:07

Profesorul meu de istorie, un profesor adevarat

Scris de 
Acorda o nota articolului
(318 Voturi)

Spre deosebire de ceea ce cred multi, au fost si sunt inca multe scoli generale in satele noastre unde nu numai ca s-a facut scoala in mod serios, dar unde scoala nu se rezuma doar la manuale… Unde oameni adevarati au reusit si reusesc sa-i dea viata. Unde istoria nu doar se invata, ci se traieste.

Un astfel de om care a reusit sa insufleteasca zeci de generatii de copii a fost si este si profesorul meu de istorie si geografie din scoala generala, Pantilimon Popovici. Un profesor minunat, dar, in acelasi timp, un adevarat savant. In timp ce multe locuri celebre, precum Sarmizegetusa Regia, risca sa cada prada buldozelor si asfaltarii, profesorul Pantilimon Popovici si-a dedicat intreaga viata cercetarii vestigiilor arheologice din jurul localitatii Razboieni-Cetate, din judetul Alba.

Fara bani, fara sprijin din partea autoritatilor, a reusit sa depuna o munca imensa, bazandu-se doar pe propria lui pasiune si pe entuziasmul pe care a stiut sa-l transmita mai departe, bucurandu-se astfel de sprijinul satenilor si al elevilor, carora a reusit sa le confere o dimensiune in plus traiului modest de zi cu zi. A reusit sa le transmita si lor ceva din pasiunea si inflacararea sa. Fara lectiile lui atat de vii si de interesante care se continuau de atatea ori pe teren, in cautarea a noi vestigii, sau in imensa colectie de obiecte din vremea dacilor, a romanilor sau - chiar mult mai vechi - din perioada neolitica, fara patosul lui atat de contagios, cu siguranta, formarea noastra, a elevilor lui, nu ar fi fost aceeasi. Si nici nu pot sa-mi imaginez cum as putea fi eu astazi daca nu beneficiam de indrumarea acestui om minunat.

Timp de o viata, singur, a reusit sa studieze un spatiu de o nebanuita bogatie arheologica. Sapaturi, cartografiere, studiul si datarea obiectelor si nu mai putin dificila corelare a tuturor datelor ce se adunau pe rand, an de an. Iar arealul acesta prezinta o bogatie arheologica deosebit de complexa. Opt terase ale Muresului ascund de la asezari din neoliticul tarziu, 4600-3700 i.H., apartinand culturii Petresti, trecand apoi prin cultura Cotofeni, 3500-2500 i.H., din epoca de trecere spre epoca bronzului, iar apoi prin epoca bronzului, cultura Wietenberg, 2000-1300 i.H., urmata de cultura Hallstadt, din prima epoca a fierului, secolele XI-VII i.H., cu multiple urme lasate de sciti pentru a ajunge apoi la vestigiile dacice din perioada Latene, 300-106 i.H.

Dar adevarata bogatie a zonei apare odata cu perioada romana si datorita castrului roman prezent la Razboieni-Cetate. Descoperirile, ideile, interpretarile si mai ales datarile intregului material arheologic le-a confruntat cu nenumarati specialisti din intraga tara, pana ce astazi a reusit sa publice imensul material al unei vieti intregi de munca, impreuna cu Rada Varga, in cartea aparuta la Editura Mega din Cluj-Napoca sub titlul Ad Vatabos, Monografie arheologica a localitatii Razboieni-Cetate. Numele, atat de ciudat, nu reprezinta nimic altceva decat una dintre inscriptiile din perioada romana descoperite de autor si care dau importante indicii cu privire la trupele ce au stationat in aceasta zona.

Dar acest om minunat nu traia doar pasiunea descoperirilor arheologice, ci, in egala masura, traia cu pasiune pentru noi, pentru a ne forma ca adevarati romani, ca oameni responsabili si cu frica lui Dumnezeu. Iar invataturile lui de viata erau intarite de cele ale istoriei si de minunatul lui exemplu personal. Pentru ca scoala nu inseamna doar informatie, nu inseamna in primul rand informatie, ci formatie, formatia ta ca om… Iar astazi profesorul meu mi-a facut cel mai frumos cadou pe care putea sa mi-l faca cineva. Mi-a daruit un exemplar al cartii sale, al muncii lui de o viata. O carte cu o nepretuita dedicatie, Pentru Cecilia, o eleva eminenta a Scolii noastre, un moment de lectura despre satul natal si o aducere aminte spre profesorul de istorie si geografie, Prof. Popovici. Ce poate fi mai minunat decat sa vezi ca, dupa zeci de ani, profesorul tau care ti-a indrumat primii pasi in viata, in formarea ta ca om, inca nu te-a uitat, ci, dimpotriva, s-a gandit la tine, sa-ti impartaseasca rezultatul minunat al unei vieti dedicate neamului sau, descoperirii si cunoasterii trecutului, a celor ce s-au perindat pe aceste meleaguri timp de mii de ani, si, in egala masura, dedicata formarii noilor generatii de romani?...

Scrie un comentariu


Codul de securitate
Actualizeaza imaginea

sus
 

Ultimele comentarii

RSS