Despre Dacic Cool

Despre Dacic Cool (81)

Vineri, 02 Noiembrie 2012 15:39

Stabilitatea lui trei

Scris de Cecilia Caragea

Da, trei este o cifra magica. Scaunelul meu cel mic, cioplit in lemn, avea trei picioare... Eram deja mare cand stateam pe el si stiam ca picioarele cele trei il fac stabil si-l tin in echilibru. Dar, oricat de mare ai fi si oricat de multe ai sti, langa maestrii tai stai pe scaunul cel mic. De pe el vezi altfel lucrurile, eforturile celorlalti de a te invata ceva anume, de a te cizela ca intreg, ca razboinic, ca viitor, ca speranta, ca lumina. De pe scaunul cel mic le arati ca-i respecti si pleci in lumea cea mare cu tot ce te-au invatat. De scaunul cel mic iti amintesti cand treci ca-n povesti prin trei incercari, cand te ocupi de geometria euclidiana si inveti ca orice plan e definit de trei puncte, cand vine Craciunul si cei trei Magi sunt plini de daruri, cand la scoala de duminica inveti de Sfanta Treime. De scaunul cel mic mi-am amintit si acum cand am sarbatorit 3 ani cool, dacic cool. Si pe scaunul cel mic voi sta intotdeauna cand voi depana istorii si voi deslusi povesti impreuna cu maestrii mei.




Joi, 01 Noiembrie 2012 17:59

Produsele Bio, o sansa pentru Romania

Scris de Cecilia Caragea

Noi, cei cool, dacic cool, consideram ca o problema deosebit de importanta cu care ne confruntam astazi este cea a promovarii mentalitatii, politicilor si produselor bio. Credem ca produsele bio reprezinta o sansa pentru dezvotarea economiei noastre, oferind oportunitati excelente nu numai pe piata interna, ci si pe pietele externe si, in acelasi timp, reprezinta o forma eficienta de protejare a starii noastre de sanatate. Tocmai de aceea ne propunem sa ne alaturam eforturilor de educare a consumatorilor, pentru a constientiza importanta alegerilor pe care le fac atunci cand decid ce si cum sa cumpere. Alegand produsele bio, produsele naturale si traditionale, chiar daca acestea sunt ceva mai scumpe, adoptand o mentalitate eco, o mentalitate sanatoasa, dau o sansa in plus dezvoltarii Romaniei, noi fiind convinsi ca aceasta directie este una de succes pentru Romania.

Atunci cand afirmam acest lucru ne gandim ca interesul pentru produsele bio a crescut in mod spectaculos in ultimii ani, astfel ca in tari precum Germania exista deja lanturi de magazine specializate, de tip supermarket, atat pentru produsele alimentare bio, cat si pentru cosmeticele bio. Este drept ca sistemul de acreditare nu este deloc simplu, dar este menit sa asigure certitudinea calitatii produselor. Astfel, chiar daca de multe ori micii producatori pot oferi produse care ar corespunde conceptului eco, consumatorii nu au cum sa stie acest lucru daca nu exista o atestare in acest sens. Aceasta este motivul pentru care companii romanesti, precum Hofigal sau Apimond, au facut eforturile pentru a obine certificarile necesare.

In plus, in ultima vreme nenumarate stiri ne pun pe ganduri... Cu totii suntem convinsi, teoretic, de interdependenta prezenta in natura, ca un mediu sanatos si o agricultura ecologica ne ofera produse de calitate mai buna, dar ne ofera si un mediu propice dezvoltarii unei apiculturi ecologice. Si cu totii am auzit ca albinele sunt cel mai bun bioindicator al mediului… Dar parca stirea de acum cateva saptamani despre albinele din Alsacia ne-a facut sa ne dam seama ca nu trebuie doar sa stim la modul teoretic niste lucruri, ci trebuie sa si luam masuri pentru a face ceva pana nu e prea tarziu. Am auzit cu totii, mirati, ca albinele din Ribeauville, din Alsacia, au inceput sa produca miere in culori ciudate, rosie sau chiar verde, ca urmare a faptului ca erau atrase de deseurile provenite de la resturile unui sortiment celebru de bomboane de ciocolata produse in cele mai variate culori, de o fabrica aflata la patru kilometri distanta de localitatea in cauza, Ribeauville. In aceste conditii, mierea de regula de buna calitate produsa in aceasta regiune a devenit de nefolosit si in plus se pune chiar problema supravietuirii acestor familii de albine.

Credem ca in zonele nepoluate din Romania trebuie sprijinita dezvoltarea acelor producatori care doresc sa se inscrie in aceasta directie solicitata pe piata – aceea de a oferi produse bio. Nu aveam cum sa nu fim parteneri media ai targului INDAGRA 2012 si nu aveam cum sa nu fim prezenti in pavilionul dedicat produselor BIO. Ca sa ne bucuram de ceaiurile din plante obtinute din culturi bio, de savoarea lor aparte care ne face sa ne dam seama imediat de calitatea acestora, de produsele apicole bio, mai ales de mierea bio de zmeura, cimbrisor, izma sau coriandru, dar si cosmeticele bio cu laptisor de matca sau cu venin de albine.
Alegand produsele bio ne dam o sansa noua si tarii in care traim si pe care o iubim!




Marti, 23 Octombrie 2012 21:09

Un pic de soare

Scris de Cecilia Caragea

Un pic de soare in inima mea. Un pic de soare in orezul cu sofran pe care-mi place sa-l savurez. Un pic de soare in care sa se balaceasca puii de rata. Galbenul acela luminos si stralucitor, galbenul acela irezistibil, plin de viata si de bucurie, pe care primavara mi-l aduceau brandusele, iar mai spre vara narcisele, stralucirea soarelui in zilele frumoase de toamna, entuziasmul luminii care imbratiseaza totul, care te ridica si te face sa continui, mi-a dat intalnire astazi... Mi-am amintit de misteriosul sofran, ingredient al prajiturilor antice, colorant puternic si pretios pentru hainele celor rafinati, pulbere obligatorie in mastile cosmetice ale Cleopatrei, condiment incredibil pentru fantastice mancaruri si pentru povesti de neuitat. In ultima duminica a lui octombrie se incheie culesul sofranului si e sarbatoare pe malurile Mediteranei, unde sofranului ii e cald si bine si poate sa creasca in voie. Spaniolii isi amintesc cu aceasta ocazie de Don Quijote, de Sancho Panza si... de vreo Dulcinee. Grecii admira marea si-si amintesc de Hipocrate. Caci de pe vremea lui se spunea ca sofranul cel luminos are darul de a-ti inalta chiar si spiritul... Iar noi visam la praful cel galben si aromat, pentru mancaruri apetisante si cosmetice binefacatoare.
Asa ca, astazi, la intalnirea noastra cool, dacic cool, despre sanatate si frumusete, doamna Anca Daniela Raiciu, doctor in stiinte farmaceutice, si doamna farmacist-sef Liliana Simion, ne-au propus o reteta ceva mai exotica pentru frumusete. O masca anticearcan cu curcuma, sofranul indian, ceva mai ieftin decat sofranul din zona mediteraneeana. Cu putin praf de curcuma, cu putin suc de rosii si cu cateva picaturi de ulei de catina, in putina faina, pentru a inchega compozitia, poti scapa imediat de neplacutele cearcane care te mai supara din cand in cand si-ti mai amintesti si de atatea istorii care zaceau aproape uitate in tine... Da, de un pic de sofran aveam nevoie astazi! Sa ma scald in lumina!




Sambata, 13 Octombrie 2012 20:16

Alegeri de bun gust

Scris de Cecilia Caragea

In fiecare moment, alegem. Alegem cum vrem sa ne imbracam, ce vrem sa mancam, unde vrem sa iesim, cu cine... Alegem ce vrem sa fim si cum vrem sa traim.  Si, printre toate alegerile astea, uitam, de multe ori, cine suntem noi cu adevarat, care sunt povestile care ne definesc si... chiar si ceea ce ne face sa ne simtim bine. Mult prea atenti uneori la imaginea pe care ne-o dorim in ochii altora, la cele ce ni se par de bonton, uitam de lucrurile simple care ne plac, de bucata de paine si de stropul de vin care - prin nu stiu ce miracol - se transforma in curaj, in tenacitate, in mai miciile sau mai marile noastre victorii de zi cu zi. Alegerile de bun gust sunt insa cele care nu ne neaga, cele care nu ne transforma astfel incat sa ajungem sa nici nu ne mai recunoastem, sunt cele care ne dau bucuria de a fi noi insine impreuna cu ceilalti, constienti de miracolele pe care le traim zi de zi, de dragostea bunicii care, din graul dus la moara de bunicul, facea care mai buna paine, de strugurii scaldati in soare din care bunicul facea un must incredibil si mai apoi licori magice care dezlegau limbi si-aduceau entuziasm.
Good Taste of Bucharest ni s-a parut un bun prilej de a ne aminti de painea aceea rumena pe care bunica o scotea din cuptor si de vinul acela bun cu care bunicul isi intampina oaspetii. Vinuri bune, aluaturi dulci, miere si dulceturi, zacusca si muraturi, toate cele de bun gust si de care-ti lasa gura apa te fac sa-ti amintesti de bucuriile simple pe care le-ai trait candva si pe care ti se pare ca-n vuietul orasului risti sa le uiti... De lucrurile astea romanesti de bun gust ne-am propus noi, cei dacic cool, sa ne amintim la Good Taste of Bucharest. Asa ca, la acest targ, va asteptam sa degustati cateva dintre bunatatile pe care le veti descoperi mai apoi in magazinul online Dacic Cool. Vinuri bune de Corcova, specialitati de miere bio, ceaiuri ecologice... Un bun inceput pentru povestile noastre despre Romania, care prind a se tese simplu, frumos, miraculos...

Oferte Cool, Dacic Cool, la Good Taste Of Bucharest




Marti, 09 Octombrie 2012 22:15

In numele nostru, al romanilor

Scris de Cecilia Caragea

Vine o vreme cand iti dai seama ce e important si ce nu. Vine o vreme cand iti dai seama ca tu esti important, nu un pumn de arginti sau asa-zisa onoare a vreunei titulaturi. Vine o vreme cand iti dai seama ce merita si ce nu. Pentru tine. Pentru numele tau.
Vine o vreme cand iti dai seama ca te defineste cu cine te insotesti, pe cine lasi sa vorbeasca in numele tau, pe cine si ce alegi sa te reprezinte. Si pentru tine, si pentru natiunea ta.
Vine o vreme cand iti dai seama ca strabunicii pe care ii credeai uitati sunt langa tine si-ti cer socoteala. Pentru faptele tale, pentru alegerile tale, pentru viitorul tau si al lor.
Si despre numele astea ale noastre, care ne fac sa ne simtim mandri, care ne fac sa ne simtim responsabili, care ne dau siguranta radacinilor sanatoase si lumina de maine, despre numele noastre ale romanilor si despre traditiile noastre romanesti, am discutat pe indelete in aceasta seara, la Intalniri Capitale, cu Ioana Brusten, un om care-ti aduce linistea si care te face sa redescoperi in tine ganduri uitate, sentimente calde, puteri pentru maine...




Pagina 4 din 17
Te afli aici: Despre Dacic Cool