Duminica, 02 Octombrie 2011 09:20

O noua intalnire Dacic Cool la Exotique

Scris de  Cecilia Caragea
Acorda o nota articolului
(57 Voturi)

Dupa prima noastra intalnire de luna trecuta, axata pe tema artei si stiintei Feng Shui, intalnire apreciata de toti participantii, ne reintalnim acum, in prima miercuri din octombrie, fiind invitati din nou de atat de primitoarele noastre gazde de la  Exotique.
Tema acestei intalniri, astrologia, suscita poate chiar mult mai multe discutii, patimi si interes decat subiectul lunii precedente. Toate culturile majore, atat cele din indepartata Asie si din America precolumbiana, cat si vechile traditii europene, au generat propriile conceptii asupra modului in care astrele influenteaza mersul lumii, caracteristicile si destinul fiecaruia dintre noi. Evident, intre ele exista diferente majore, fiecare apeland la propriile repere, la propria forma explicativa si la sublinierea acelor trasaturi ce apareau ca majore in cadrul culturii lor. Tratate de unii ca simple aberatii, problemele puse in discutie de astrologie au castigat in timp un mereu mai mare interes, mai ales de cand noile conceptii asupra universului, atat din punct de vedere al astrofizicii, cat si al mecanicii cuantice, au schimbat in mod fundamental modul nostru de a aborda limitele interactiilor posibile intre diferitele entitati materiale. Evident, dincolo de o deschidere de orizont si o depasire a limitelor impuse de o viziune mecanicista asupra universului, nu avem astazi nici o legatura intre problematica astrologiei si cea a diferitelor comunitati stiintifice.
Si, totusi, in 2001, Élizabeth Teissier obtine la Sorbona titlul de doctor in sociologie, cu mentiunea Très honorable, cu o teza axata pe problematica astrologiei, intitulata Situation épistémologique de l'astrologie à travers l'ambivalence fascination-rejet dans les sociétés postmodernes. Evident, a urmat un enorm si interminabil scandal pentru faptul ca, in continuare, comunitatea academica este in covarsitoarea ei majoritate cu totul refractara abordarii acestei teme in spatiul academic. Dar inceputul a fost facut. Nu e menirea noastra sa discutam calitatea tezei si nici reusitele si esecurile inregistrate de Élizabeth Teissier in cadrul nenumaratelor ei predictii.
De altfel, poate, chiar mai importante decat predictiile, cu privire la care gandul nu are cum sa nu te duca in primul rand la cazul atat de discutat a lui Nostradamus, in astrologie, o problema extrem de interesanta o reprezinta legatura dintre astre si trasaturile profunde ale caracterului si abilitatilor noastre.
Din aceasta perspectiva nu avem cum sa nu ne aducem aminte de cartea atat de interesanta, Cer si Destin, a cunoscutului astrolog si om de cultura interbelic, Armand G. Constantinescu, in care putem urmari pas cu pas, sub indrumarea autorului, analiza horoscopului lui Eminescu sau Alecsandri. Astrologia este la moda, dar tainele ei nu sunt cu nimic mai bine cunoscute si intelese astazi, iar falsele predictii si utilizarile ei incorecte fac cel putin tot atata rau, precum incercarea unora de a o trece in derizoriu.
Sunt doar cateva motive pentru care cred ca subiectul nu poate fi decat deosebit de interesant pentru oricine vrea sa caute intelesul mai profund al astrologiei, vrea sa se inteleaga mai bine pe sine si pe cei din jurul sau, caci astrologia este si ea, indiferent de faptul ca unora le place sau nu, o poarta spre cunoastere, este adevarat insa, sub rezerva abordarii subiectului cu onestitate si buna credinta. (Foto: Stock.XCHNG)

Mai multe din aceasta categorie: « Schimbari de... viata Miercurea exotica »

Scrie un comentariu


Codul de securitate
Actualizeaza imaginea

sus
Te afli aici: Despre Dacic Cool O noua intalnire Dacic Cool la Exotique