> Comunicare in Arena Dreptul la informatie, sexul si... viitorul Europei
Eroare
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 63
Vineri, 16 Septembrie 2011 15:59

Dreptul la informatie, sexul si... viitorul Europei

Scris de 
Acorda o nota articolului
(63 Voturi)

Asistam in aceasta perioada la dezbateri aprinse cu privire la posibila decizie a Consiliului Europei de a interzice, de luna viitoare, medicilor sa dezvaluie parintilor sexul viitorilor copii, din cauza ca, in unele tari, parintii apeleaza la avortul selectiv, pentru a nu a avea fete. Masura este preconizata pentru ca in unele tari foste sovietice, precum Armenia sau Azerbaidjan, dar si in Albania, tari care sunt membre ale Consiului  Europei, numarul de baieti este deja cu peste 10% mai mare decat al fetelor, iar o crestere a acestui dezechilibru ar putea evident sa ridice in viitor serioase probleme sociale. Trecand peste dificultatea ca hotararea Consiului Europei, care nu poate impune ordine guvernelor, sa fie transpusa in acte normative imperative in diferitele tari, se ridica automat o serie de intrebari de principiu.
De ce trebuie sa vizeze o astfel de hotarare tari precum Romania unde nu se inregistreaza, conform statisticilor si marturiei medicilor, o astfel de tendinta?
De ce este preferabil sa incerci sa interzici accesul la informatie, in loc sa desfasori actiunile necesare pentru a schimba  mentalitatile si a elimina, in secolul al XXI-lea, aceste prejudecati ce fac sa fie preferati baietii si care tin de atitudini si practici sociale legate de viata de familie mult mai ample si extrem de serioase?
Este oare o tendinta normala sa abdicam de la libertatea de informare si sa introducem astfel de cenzuri? Daca astazi interzicem parintilor sa afle rezultatul unei analize care ii priveste direct si sa afle care este sexul viitorului lor copil, maine oare ce vom mai interzice? Pentru ca, fara indoiala, aflarea multor informatii poate conduce si la reactii neconvenabile.

Isi inchipuie oare cineva ca o astfel de interdictie  poate fi eficienta? Mai ales ca, de la o zi la alta, numarul analizelor care iti pot stabili sexul viitorului copil creste pe masura ce tehnologia avanseaza. Astfel, astazi, in fara de ecografie exista diferite teste ce pleaca de la o analiza genetica realizata pe o mostra din lichidul amniotic, dar mai nou chiar si pe baza unor mostre de sange sau de urina, prelevate de la mama. Se pot obtine aceste informatii deja din saptamana a zecea sau chiar a sasea. Sigur ca acuratetea si costurile diferitelor teste ce sunt anuntate de la o zi la alta ramane de stabilit, caci erori mai apar, chiar si in cazul ecografiilor ultraperformante de ultima generatie, dar, fara indoiala, pe zi ce trece, aceasta informatie, pe care atatia si atatia parinti o asteapta cu sufletul la gura, va fi tot mai simplu de obtinut. Si nu numai de la medic. Mereu mai multe persoane pot avea acces la diferite buletine de analize. Si atunci cum ramane cu interdictia pentru medici?
Dincolo de importanta cazului in speta, aici se ridica o problema mult mai serioasa cu privire la capcanele birocratiei si la viitorul democratiei. Pentru un birocrat, evident, tentatia de a rezolva orice problema printr-o hotarare, printr-o hartie, printr-o decizie, este imensa. Dar de aici si pana la drumul ce duce spre dictatura nu mai e decat foarte putin... Evident, este mult mai simplu sa incerci sa interzici ceva (dar fara sa te gandesti daca aceasta interditie esti capabil sa o si impui), decat sa te straduiesti sa schimbi mentalitati, sa educi, sa incerci sa intelegi oamenii si apoi sa cauti solutiile impreuna cu ei. Si aici mai apare o problema foarte serioasa. Globalizarea in genere si in particular constructia Europei unite ar trebui sa reprezinte o unitate in diversitate. Dar exista si varianta creerii unui "om nou", pe un sablon prestabilit, prin impuneri succesive. S-a declarat tot timpul si, in principiu, toata lumea a fost de acord asupra necesitatii pastrarii individualitatii, specificului fiecarei comunitati, fiecarui loc. Insa comoditatea birocratica de abordare devine din ce in ce mai evidenta…
Ca sa nu fiu prost inteleasa, cred ca o Europa unita este o necesitate si o oportunitate, dar nu o Europa unita a unui "om nou", formata din mancurti, din oameni cu mintile spalate, fara istorie, fara personalitate, asa cum au incercat dictaturile sa formeze, ci a unor europeni  diferiti, care vin, fiecare, cu propria istorie si traditie si care se bucura, toti, de acele drepturi fundamentale pe care le-am tot clamat cu privire la nenumaratele libertati si drepturi necesare unui om constient, cu propria personalitate si demnitate, cu libertatea de a alege si a decide in problemele personale si cu un acces real la deciziile comunitatii, ale diferitelor paliere ale acesteia, de la cea de familie si pana la cea de Uniune.

P.S. Cred ca ar trebui sa ne punem problema cum sa ne crestem intelesurile, cum sa evoluam, cum sa ne ajutam unii pe altii, cum sa fim cat mai bine informati si cum sa avem capacitatea de a lua deciziile cele mai bune. Va invit sa comentam impreuna acest subiect. Pentru cele mai interesante 4 comentarii, Lysi Romania va oferi cate o cutie de capsule de Omega 3 cu vitamina D si Calciu, un supliment nutritiv recomandat viitoarelor mamici, dar nu numai lor.

Dumi, Oana Alexandra Stanciu, Nick si Victor vor primi cate o cutie de Omega 3 cu vitamina D si calciu de la Lysi. Ca de obicei, va rugam sa ne trimiteti adresele la care doriti sa fie expediate premiile pe adresa Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza . Va multumesc pentru ideile interesante si... sper sa ne mai intersectam, sa mai dezbatem, sa mai gandim impreuna!

Scrie un comentariu


Codul de securitate
Actualizeaza imaginea

sus
 

Ultimele comentarii

RSS